Rok 2016

zajawka busko zdrojDzień po Świętach Wielkanocnych grupa uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej wzięła udział w wycieczce do odległego Buska-Zdroju. W planach mieliśmy nie tylko zwiedzanie miasta słynącego z sanatoriów, gdzie leczy się choroby reumatologiczne oraz ortopedyczno-urazowe. Korzystając z okazji, że na trasie przejazdu leży miejscowość Miechów, postanowiliśmy zwiedzić świątynię, która miała być kopią Bazyliki w Jerozolimie. Gotycka Bazylika Bożego Grobu w Miechowie zbudowana w 1163 roku znana jest w Europie jako Sanktuarium Bożego Grobu. Każdy z uczestników wycieczki miał okazję podziwiać przepiękne figury, obrazy i bogato zdobione wnętrza sanktuarium. Mieliśmy okazję do chwili wyciszenia i modlitwy. Oglądając ciekawą drogę krzyżową, przeszliśmy do kaplicy Grobu Bożego, a następnie do kaplicy Całunu Turyńskiego. Podczas zwiedzania robiliśmy zdjęcia wnętrza bazyliki, ale była również okazja aby zrobić sobie pamiątkową fotkę na ciekawym tle. Przed wyruszeniem w dalszą drogę odwiedziliśmy jeszcze pomnik poświęcony bohaterom walki z okupantem niemieckim - partyzantom ziemi Miechowskiej. Po dotarciu do miejsca przeznaczenia, Busko przywitało nas słoneczną i ciepłą pogodą.

Zwiedzanie i fotografowanie miasta było czystą przyjemnością. Rozpoczęliśmy je od Parku Zdrojowego. Zrobiliśmy zdjęcia parku, amfiteatru, fontann, figur oraz ozdobnych instalacji m.in. postaci koziołka z Pacanowa. Fotografowaliśmy się również przy okazałym budynku Sanatorium Marconi. Uczestnicy zapoznawali się z opisami obiektów zamieszczonymi na tablicach. Kolejnym etapem zwiedzania była  kaplica Świętej Anny, gdzie odpoczęliśmy chwilę. Podziwiając piękny ołtarz mieliśmy czas na odmówienie kolejnej w tym dniu modlitwy.  Po opuszczeniu paku zdrojowego, skierowaliśmy się na główny deptak. Po drodze uwieczniliśmy pomnik bohaterów poległych za wolność Polski w latach 1939-1945 i ozdobną instalację „akrobaty-cyrkowca” przy Hotelu Bristol. Spacerując deptakiem, mijaliśmy budynki sanatoryjne i szkolne, siedzibę Starostwa, Urzędu Miasta i Gminy oraz Komendy Policji. Podążając dalej po bardzo czystych i zadbanych ulicach naszą uwagę przyciągnął gmach Domu Kultury, Zamek Deresława oraz pomniki księcia Leszka Czarnego i Tadeusza Kościuszki. Była to kolejna okazja do robienia zdjęć. Takie fotografowanie jednak męczy i wszyscy zaczęli powoli odczuwać kryzys energetyczny. Na szczęście, przed wyjazdem z urokliwego Buska-Zdroju zjedliśmy obiad i po wypiciu kawy, kiedy pogasły nam już kontrolki rezerwy, wyruszyliśmy w drogę powrotną do Rudy Śląskiej. Wszyscy zadowoleni i pełni wrażeń szczęśliwie wróciliśmy do domu.