Rok 2015

zajawka OS siatkowkaSiatkarze naszego oddziału rywalizowali podczas I Makroregionalnego Turnieju Piłki Sitakowej Zunifikowanej Olimpiad Specjalnych. Organizacji zawodów, które w dniach 04 – 06.12.2015 r. odbywały się w Głuchołazach, podjął się oddział Regionalny Olimpiady Specjalne Polska - Opolskie. W turnieju wzięło udział 12 ekip z kliku oddziałów regionalnych. Oddział śląski reprezentowały aż 4 drużyny siatkarskie, z 4 Klubów Olimpiad Specjalnych: HALEMBIANKA Ruda Śląska, WIOGOR Jastrzębie Zdój, SOKOŁY Miedary oraz PROMYK Rybnik. Turniej rozpoczęły gry obserwowane, które wyłoniły 4 grupy sprawnościowe. Sportową rywalizację poprzedziła uroczysta Ceremonia Otwarcia, której głównym punktem, budzącym największe emocje, był siatkarski mecz pokazowy z udziałem ambasadora Olimpiad Specjalnych pana Sebastiana Świderskiego. W meczu wzięli udział także trenerzy oraz siatkarze Olimpiad Specjalnych! Kolejne 2 dni zawodów to rywalizacja w poszczególnych grupach sprawnościowych.

Siatkówka, która w Olimpiadach Specjalnych w Polsce należy do jednej z najmłodszych dyscyplin, jest dość trudną grą, zarówno pod względem technicznym, jak i taktycznym. Turniej dla naszych ekip nie był łatwy.

Najlepiej spisał się WIGOR, który piłkę siatkową trenuje najdłużej, ale pozostałe ekipy także walczyły zawzięcie. W rezultacie WIGOR, w najsilniejszej grupie, wywalczył medal brązowy, natomiast SOKOŁY zajęły miejsce pierwsze, HALEMBIANKA drugie, a PROMYK trzecie miejsce, tocząc "bratobójczą" walkę w jednej grupie sprawnościowej. Do najlepszych nam jeszcze sporo brakuje, ale obserwacja ekip o większych umiejętnościach, atmosfera panująca podczas turnieju wzbudziły w naszych zawodnikach większą motywację do dalszej pracy. Nasi zawodnicy już teraz czekają na kolejny turniej. Oddziałowi Regionalnemu Olimpiady Specjalne Polska - Opolskie serdecznie dziękujemy i gratulujemy świetnie zorganizowanej imprezy!!!

Bardzo dziękujemy również zawodnikom i zawodniczkom z Katolickiego Parafialnego Klubu Sportowego „Halemba”, za wsparcie naszego zespołu. Bez Waszego udziału nie mielibyśmy możliwości wzięcia udziału w tych wspaniałych zawodach, bo właśnie na wspólnej grze osób niepełnosprawnych z pełnosprawnymi sportowcami polega idea sportu zunifikowanego. Raz jeszcze Dziękujemy!