Rok 2015

zajawka krynica2Ponieważ nasz pobyt w Krynicy Zdrój powoli się kończył, postanowiliśmy po raz ostatni wybrać się w góry. Zaraz po śniadaniu, 8 lipca, grupa naszych wychowanków ruszyła w kierunku Góry Krzyżowej. Krótka górska pętla w okolicy Krynicy-Zdroju jest ciekawą propozycją na poranny lub popołudniowy spacer, bądź rodzinną wycieczkę. Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy w samym centrum Krynicy od skrzyżowania szlaków przy krynickim oddziale PTTK. Ruszyliśmy w górę za znakami żółtego szlaku. Początkowo szlak prowadził pod górę wśród zabudowy miejskiej, był jednak bardzo dobrze oznakowany, dlatego nie mieliśmy problemu z kontynuowaniem naszej wędrówki. Po kilku minutach szlak odbił mocno w prawo opuszczając teren osiedla mieszkalnego. Informował nas o tym drogowskaz wyznaczający kierunek ścieżki. Podchodziliśmy stromo w górę mijając ostatnie zabudowania i po paru minutach doszliśmy na skraj lasu. Wędrując lasem, po chwili osiągnęliśmy widokową polanę.

Wspaniale prezentowały się z tego miejsca szczyty Beskidu Sądeckiego, leżące blisko granicy z Beskidem Niskim: Góra Parkowa (741 m n.p.m.), Huzary (864 m n.p.m.) oraz Jasiennik (765 m n.p.m.). Był to również doskonały punkt widokowy na centrum Krynicy. Opuściliśmy polanę i z powrotem zagłębiliśmy się w gęstym lesie. Ścieżka prowadziła łagodnie pod górę i po kilkunastu minutach doszliśmy do rozgałęzienia szlaków. Wybraliśmy szlak żółty, który prowadził nas na południowy zachód bardzo stromo w kierunku szczytu. Po kilkunastu minutach podejścia ziemno-skalistą ścieżką w rzadszym nieco lesie, osiągnęliśmy w końcu wierzchołek Góry Krzyżowej (812 m n.p.m.). Na jej szczycie znajduje się duży żelazny krzyż ufundowany w 1857 roku przez krynickich kuracjuszy jako wotum dziękczynne za ocalenie uzdrowiska od likwidacji w okresie zaboru austriackiego. Na wierzchołku znajdują się również liczne ławki, co czyni go doskonałym miejscem na krótki odpoczynek. W drodze powrotnej żółte znaki prowadziły nas zdecydowanie łagodniej leśną ścieżką. Po chwili dołączyliśmy do turystycznego szlaku rowerowego. Wkrótce dotarliśmy na rozległą i zalesioną Przełęcz Krzyżową (768 m n.p.m.). Stamtąd szlakiem zielonym zeszliśmy po łagodnym zboczu, kierując się do centrum miasta.