Rok 2015

07Koncerty kolędowe w halembskim Gimnazjum nr 8 stały się już tradycją. Od kilku lat w pierwszych tygodniach stycznia organizowane są tam spotkania przy, zastawionym specjalnie upieczonymi na tę  okazję ciastami, stole, na które zapraszani są mieszkańcy naszej dzielnicy, którzy, mniej lub bardziej związani ze szkołą. Chętnie przyjmują oni zaproszenie i zawsze tłumnie wypełniają całą salę gimnastyczną. Naszych wychowanków z ośrodkowego zespołu „Od Serca” również nie mogło tam zabraknąć. Z jednej strony jako goście, z drugiej jako ci, którzy obok gospodarzy zawsze pojawiają się na scenie, nasi podopieczni z wielką radością udają się zawsze do zaprzyjaźnionego gimnazjum. W tym roku zaprezentowali wspólnie ze szkolnym chórem kolędę „Wśród nocnej ciszy”, pastorałkę góralską „Dnia jednego o północy”, oraz pastorałkę autorstwa Piotra Solorza, sympatycznego studenta muzykoterapii, poznanego w czasie koncertu naszych podopiecznych w Akademii Muzycznej, któremu serdecznie dziękujemy za podzielenie się z nami pogodnym utworem [ O mój Jezu, o mój Panie ].

Cieszymy się, że mogliśmy włączyć się w koncert z nowymi aranżacjami. Na zakończenie naszego występu Kasia Godlewska zaśpiewała wspólnie z panią Beatą Wilk, która jest siłą napędową całego przedsięwzięcia, kolędę „Lulajże Jezuniu”, co było marzeniem Kasi i z pewnością wzruszyło niejednego widza. Nasi artyści włączyli się też w finał w rytmie samby i wspólnie z pozostałymi wykonawcami zaśpiewali wiązankę kolęd na tle latynoskiej choreografii, która spontanicznie udzieliła się uczniom. Dziękujemy raz jeszcze za zaproszenie i życzymy organizatorom kolejnych edycji tego wspaniałego koncertu. Przyglądając się zadowolonym, opuszczającym szkołę widzom, nie sposób przecież zaprzestać działania, które tak wielu osobom daje tak wiele radości. Nam również. Bardzo się cieszymy.
Dnia jednego o północy - wideo.