foto 03Rozgrywki europejskiej piłki nożnej nabierają tempa, dlatego i sportowcy Olimpiad Specjalnych Polska - Śląskie nie mogą spoczywać na laurach. Dla potwierdzenia tego faktu miasto Zabrze przywitało piłkarzy z śląskich klubów Olimpiad Specjalnych na kolejnej edycji turnieju piłki nożnej.
To właśnie 17 października br. odbył się VIII Regionalny Turniej Piłki Nożnej Zunifikowanej Olimpiad Specjalnych "Dołącz do nas". Zawody zostały zorganizowane przez Klub Olimpiad Specjalnych "Gumisie" Zabrze. Do sali sportowej przy Gimnazjum nr 20 w Zabrzu przybyły ekipy zawodników głodnych bramek i sukcesów sportowych.
Oczywiste jest, że nie mogło tam zabraknąć również zawodników z Klubu Olimpiad Specjalnych "Halembianka" działającego przy Ośrodku dla Niepełnosprawnych "Najświętsze Serce Jezusa" w Halembie.

Po przywitaniu przybyłych ekip i ceremonii otwarcia zawodów, przeprowadzono podział drużyn i rozpoczęto rywalizację w trzech grupach. Naszym zawodnikom przypadło "walczyć" w najsilniejszej grupie sprawnościowej. Pomimo chłodnej aury za oknami, na sali panowała gorąca atmosfera, zarówno wśród zawodników jak i dopingujących ich kibiców. Sportowcy wraz ze swoimi partnerami zaprezentowali wysoki poziom gry, dostarczając kibicującym wielu wrażeń. Zawodnikom "Halembianki" po zaciętej rywalizacji udało się zająć 3 miejsce.