foto 08Już po raz drugi z inicjatywy Zespołu Szkół Specjalnych nr 12 w Katowicach i parafii Matki Bożej Różańcowej w Katowicach – Zadolu zorganizowany został Festiwal Pieśni i Piosenki Maryjnej "Jestem, pamiętam, czuwam". Odbył się on 13 października w kościele w Zadolu, którego prezbiterium stało się na ten czas estradą dla kilkunastu grup wykonawców w różnym wieku. Patronat nad festiwalem objął ksiądz arcybiskup Wiktor Skworc, który do wszystkich uczestników skierował specjalny list, który podczas oficjalnego otwarcia festiwalu został odczytany przez księdza proboszcza. Wszyscy wykonawcy śpiewem wychwalali Królową Różańca wraz z widownią, która wypełniła po brzegi cały kościół. Ludzie byli nawet na balkonach i z wielką życzliwością i zaangażowaniem uczestniczyli w kolejnych występach. Nam było szczególnie miło wziąć udział w tym festiwalu z dwóch powodów.

Mimo, że formalnie nie kwalifikowaliśmy się już jako zespół „Od Serca” do udziału w konkursie, bo przecież dawno przestaliśmy już być przedszkolakami, czy uczniami, z zaproszenia chętnie skorzystaliśmy i włączyliśmy się we wspólny śpiew jako goście festiwalu. Drugi zaś powód był taki, że wystąpiliśmy w parafii, któremu patronuje Matka Boża Różańcowa, a więc ta sama, która od ponad stu lat roztacza opiekę nad naszą parafią, do której przecież jako mieszkańcy czy pracownicy Ośrodka również należymy. Blisko dwudziestominutowy występ naszej grupy został życzliwie i gorąco przyjęty zarówno przez publiczność jak i organizatorów, a my cieszyliśmy się, że tak uroczyście zabrzmiało „Ave” wyśpiewane wraz z naszymi młodszymi kolegami w pięknej, poświeconej Maryi świątyni. Celem festiwalu, jaki przyświeca organizatorom, jest włączenie dzieci z rozmaitymi niepełnosprawnościami w dzieło ewangelizacji, kształtowanie w nich postaw etycznych, wdrożenie do pełnego udziału w życiu społecznym, a na wyraźne życzenie rodziców - także religijnym. Dodatkową motywacją organizatorów jest pielęgnowanie i promowanie kultu Matki Bożej poprzez popularyzację pieśni i piosenki maryjnej w duchu ekumenizmu i integracji społecznej; konfrontacja dorobku artystycznego oraz integracja zespołów i solistów niepełnosprawnych w różnym stopniu i w różnym wieku. Kolejne motywacje to doskonalenie warsztatu wokalnego przy jednoczesnym stworzeniu możliwości wymiany doświadczeń uczestników festiwalu. Organizatorzy nie zapomnieli tez o tym, żeby podreperować nasze ciała gorącymi napojami i słodkim poczęstunkiem. Na koniec wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy i praktyczne nagrody. Dziękujemy serdecznie księdzu Tomkowi za zaproszenie. I to w tym roku i to na przyszły. Z wielką przyjemnością wybierzemy się znowu do Katowic – Zadola, aby przeżyć ponownie kolejną odsłonę tego pięknego wydarzenia. Bóg zapłać.