foto 02Na Driving Range (czyli na polu ćwiczebnym dla golfistów) Tyskiego Klubu Golfowego miał miejsce ostatnio trening naszych golfistów: Eweliny Chmiel, Dominiki Swobody, Moniki Psurek, Janusza Wieczorka, Damiana Fronczyka, Roberta Klenczara i Anny Łobińskiej. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, bo takie treningi odbywają się regularnie na Driving Range Śląskiego Klubu Golfowego w Siemianowicach, gdyby nie fakt, że nasz trening był występem gościnnym i pokazowym dla uczniów Zespołu Szkół Specjalnych nr 8 w Tychach. Oni też chcą trenować golfa w ramach Sekcji Terenowej Olimpiad Specjalnych. Nasi golfiści byli więc podpatrywani jako doświadczeni zawodnicy przez tych, którzy byli w tym momencie na swojej pierwszej lekcji golfa. Trzeba było tam być, by zobaczyć podziw dotyczący zarówno sprzętu jaki posiadają zawodnicy „Halembianki”, jak również techniki jaką prezentują. Mamy nadzieję, że wymiana doświadczeń będzie pomocna w doskonaleniu swingu, by ostatecznie zaowocować wielką frajdą jaką daje uprawianie olimpijskiej dyscypliny jaką jest golf.

A teraz nieco więcej na temat pierwszej lekcji: Pierwsza Lekcja Golfa dla uczniów ZSS nr 8 w Tychach została zorganizowana przez instruktora terapii naszego Ośrodka, Marka Jelonka oraz Beatę Mroczek nauczycielkę z ww. szkoły. Pani Beata uczestniczyła w maju tego roku w Ogólnopolskim Szkoleniu z Golfa Olimpiad Specjalnych. Szkolenie było prowadzone przez M. Jelonka, koordynatora ds. golfa Olimpiad Specjalnych Polska. W szkoleniu brały udział osoby związane z Olimpiadami Specjalnymi z ośmiu województw. Kursanci nauczyli się jak wprowadzać w swoich Oddziałach OS nową dyscyplinę olimpijską jaką jest gra w golfa. Owocem szkolenia mają być właśnie treningi, takie jak te przeprowadzony w Tychach z udziałem zawodników „Halembianki”. Nasi zawodnicy trenują golfa regularnie w każdy czwartek w godz. od 14.00 do 16.00, oraz średnio raz na dwa tygodnie we wtorki wyjeżdżają na pole golfowe do Siemianowic Śląskich na dwugodzinny trening. Gra w golfa jest jeszcze jedną formą terapii realizowaną w naszym Ośrodku. Potrafi zafascynować tak jak każda inna dyscyplina sportowa. Wymaga jednak regularnego treningu. Wyrażają to słowa fana golfa, amerykańskiego aktora i artysty Bob`a Hopa: „Jeśli obserwujesz grę, to jest zabawa. Jeśli grasz w golfa, to rekreacja. Jeśli nad nim pracujesz, to wtedy jest to golf.„ Każdy uczeń ZSS nr 8 biorący udział w treningu otrzymał pamiątkowe świadectwo. Życzymy: Dobrej Gry!