fotograf 04W dość dużym napięciu spoglądano w niebo podczas festynu kończącego tegoroczne obchody Tygodnia Godności Osób Niepełnosprawnych jaki odbył się w piątek, 30 maja, na placu szkolnym Zespołu Szkół Specjalnych nr 7 w Rudzie Śląskiej. Gęste chmury zapowiadały wcześniejsze zakończenie plenerowej imprezy, do czego jak się ostatecznie okazało, na szczęście nie doszło. Do tej właśnie szkoły uczęszcza kilkoro naszych mieszkańców, a wielu już ją ukończyło. Najważniejszym punktem imprezy był moment, w którym niepełnosprawni uczniowie szkoły zwrócili na ręce zastępcy prezydenta miasta, pana Michała Pierończyka, symboliczny klucz, co jest tradycyjnie już przyjętą oznaką, że Tydzień Godności właśnie się zakończył. Podziękowali oni pięknie za ostatnie dni i za to, że w naszym mieście tak dużo się działo i dzieje wokół spraw związanych z niepełnosprawnością i samych osób niepełnosprawnych. To, że „Tydzień” się zakończył nie oznacza, że jest to koniec takich działań, bo przed nami kolejny rok pracy na rzecz powierzonych naszej pieczy wychowanków.

Dano temu wyraz już w kolejnych występach estradowych. Mimo tego, że klucz został zwrócony, na scenie nadal prezentowały się kolejne grupy, które przygotowały na tę okoliczność swój program artystyczny. Wśród występujących znalazła się grupa taneczna ze Szkoły Życia im. św. Łukasza. W grupie tancerzy, między innymi, mogliśmy podziwiać dwóch tańczących mieszkańców naszego DPSu – Mariusza i Patryka.

Oj, poruszyli oni serca widowni i dłonie, które same składały się do oklasków. Widzowie mimo niepewnej pogody dopisali. Wielu naszych mieszkańców wzięło udział w rudzkim festynie, a wśród nich kilku absolwentów tej właśnie placówki. Pani dyrektor z wielką czułością mówiła o Sebastianie czy Stasiu, z których odwiedzin bardzo się cieszyła. Rzeczywiście, odwiedziny absolwentów są dla nauczycieli najpiękniejszymi dowodami sympatii. Na scenie Zespołu Szkół nr 7 pojawił się również nasz zespół „Od Serca”, który od lat zapraszany jest do tej szkoły i zawsze chętnie odpowiada na te zaproszenia. Całość utrzymana była w konwencji śląskiej, w którą w naszym występie udało nam się doskonale wpisać.