foto 03Już po raz drugi w tym roku, dzięki życzliwości państwa Agaty i Tomasza Bednarzów, mieliśmy okazję uczestniczyć we wspaniałym koncercie muzyki chrześcijańskiej. Koncert Mate.o, czyli Mateusza Otremby - z wykształcenia fotografa, autora piosenek, wokalisty, artysty koncertującego między innymi z Marcinem Pospieszalskim, Natalią i Eleonorą Niemen, czy Mieczysławem Szcześniakiem był nie tylko wydarzeniem kulturalnym, ale i pięknym świadectwem i wyznaniem wiary. Cieszymy się, że Młodzieżowy Dom Kultury w Rudzie stał się miejscem, w którym przesłanie kierowane do publiczności przez artystów mogło się również przyczynić do pomocy Andżelice Polak, czteroletniej dziewczynce borykającej się z wieloma problemami zdrowotnymi, dla której podczas koncertu została przeprowadzona zbiórka pieniędzy na leczenie w Stanach Zjednoczonych. Z całą pewnością takie rozwiązanie byłoby bliskie świętej pamięci Marianowi Dąbrowskiemu, człowiekowi głębokiej wiary, wiceprezydentowi miasta Ruda Śląska, któremu szczególnie bliskie były problemy edukacji oraz wychowania dzieci i młodzieży, pomocy uzależnionym, biednym i chorym, a którego pamięci organizatorzy zadedykowali niniejszy koncert.

Po koncercie udało nam się nawiązać bardzo sympatyczną relację z artystą. Podpisywał dla nas płyty. Udało nam się zrobić wspólne zdjęcia. Zadowoleni i umocnieni wróciliśmy do domu. Niech żałują ci, których nie było wtedy z nami.