foto 04Od lat, w każdą ostatnia niedzielę maja, wraz z dziesiątkami tysięcy mężczyzn i młodzieńców, u stóp Matki Boskiej Piekarskiej są obecni mieszkańcy Ośrodka dla Niepełnosprawnych „Najświętsze Serce Jezusa”. Również i w tym roku, w dniu tradycyjnej pielgrzymki, zorganizowaliśmy wyjazd dla grupy chętnych. W pielgrzymce brali również udział nasi dyrektorzy, którzy w Piekarach dołączyli do grupy bożogrobców. Oprócz tego jednak, że nasi przedstawiciele udali się do Piekar samochodem, dwóch naszych mieszkańców, którzy mają już doświadczenie w pielgrzymowaniu, bo nie raz wędrowali do Częstochowy, postanowiło dotrzeć do Piekar pieszo. Było to dla nich nowe doświadczenie. Zarówno Adrian jak i Sebastian obawiali się troszeczkę tempa marszu, bo słyszeli że „chopy idom znacznie pryndzy” i założyli, że pójdą tylko w jedną stronę. Ostatecznie okazało się, że Sebastian podjął również trud pieszego powrotu. Na trasie towarzyszyli im opiekunowie, dodając im otuchy i zapewniając poczucie bezpieczeństwa.

Na piekarskim wzgórzu, przed obliczem Matki Bożej, wszyscy wsłuchiwali się w słowa płynące od ołtarza mówiące o tym, że mężczyzna ma być silny, odpowiedzialny, konsekwentny i opiekuńczy. Dotyczy to również mieszkańców domu pomocy społecznej, którzy podobnie jak mężowie i ojcowie realizują właściwe dla siebie zadania. Wielu z naszych mieszkańców pracuje zawodowo, pełnią też różnego rodzaju dyżury i posługi na rzecz domowej wspólnoty. We wszystkich tych działaniach potrzeba rzetelności i konsekwencji. Warto również pamiętać o wzajemnej odpowiedzialności za siebie mieszkańców. Umocnieni Słowem Bożym pielgrzymi wrócili do domu z silnym postanowieniem stosowania w życiu zasłyszanych treści. Miejmy nadzieję, że im się to uda. W razie czego, w sierpniu rusza na Jasną Górę kolejna piesza, halembska pielgrzymka. Nasi mieszkańcy, podobnie jak w minionych latach, mają zamiar w niej wziąć udział. Życzymy wytrwałości we wszystkich postanowieniach, również w tym ostatnim.