fot 06Msza Święta, odprawiona przez dziekana dekanatu kochłowickiego ks. Jerzego Lisczyka w kochłowickim Sanktuarium Matki Boskiej z Lourdes, zainaugurowała tegoroczne obchody Tygodnia Godności Osób Niepełnosprawnych. We mszy wzięli udział przedstawiciele wszystkich podmiotów współtworzących od lat to wielkie przedsięwzięcie, które w 2003 roku zostało zainicjowane właśnie przez nasz Ośrodek. Od tamtego czasu, co roku, w maju, wszystkie instytucje pracujące w Rudzie Śląskiej na rzecz osób niepełnosprawnych włączają się w cykl spotkań, konferencji i imprez o charakterze sportowym i rekreacyjnym, których celem jest szerzenie wiedzy w społeczeństwie na temat możliwości i oferty sprawnie działającego w naszym mieście systemu wsparcia dla osób o ograniczonej sprawności w każdym wieku. Wszyscy mają tu okazję zaprezentowania swoich propozycji, zaś dla podopiecznych poszczególnych placówek jest to okazja do ukazania światu swoich możliwości. Po Mszy Świętej wszyscy chętni utworzyli barwna kolumnę, która ze śpiewem przemaszerowała do Domu Pomocy Społecznej dla chłopców prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Miłosierdzia Świętego Karola Boromeusza w Kochłowicach.

To tu, w tym roku, z rąk Prezydenta Miasta, pani Grażyny Dziedzic, przedstawiciele społeczności osób niepełnosprawnych przejęli symboliczny klucz do bram naszego miasta. Ma on wyrażać szczególne uprawnienia tej grupy, które w rozpoczętym czasie pozwolą im nie tylko na wspaniałą zabawę i spotkania z ciekawymi ludźmi, ale też na demonstrowanie swoich pasji, umiejętności, sukcesów, na pokazywanie swoich potrzeb i marzeń, oraz na jeszcze pełniejszą integracją z innymi mieszkańcami Rudy Śląskiej.