foto01Dzień trzeciego maja okazał się dla dwojga naszych wychowanków nie tylko dniem wolnym od szkoły, w którym szczególnie czcimy Matkę Bożą jako Królową Polski, wspominamy pierwszą polską konstytucję, wywieszamy flagi, świętujemy… Dla Moniki i Dawida był to dzień szczególny, bo właśnie w tym dniu po raz pierwszy mieli oni okazję w pełni uczestniczyć we Mszy Świętej. Do Pierwszej Komunii Świętej przygotowywali się wraz ze swymi koleżankami i kolegami z Zespołu Szkół Specjalnych im. św. Łukasza, gdzie obydwoje na co dzień biorą udział w zajęciach. Razem z nimi, w obecności swoich nauczycieli, wychowawców, opiekunów z Ośrodka, kolegów i koleżanek z grupy oraz katechetów przyjęli Pana Jezusa po raz pierwszy do swoich serc. Uroczystość odbyła się w kościele w Wirku, któremu patronuje święty Wawrzyniec, gdyż wspomniana szkoła znajduje się na terenie tej właśnie parafii. Chwili tej z pewnością towarzyszyło przejęcie i wzruszenie zarówno dzieci jak i gości. Wzmacniał je dodatkowo piękny wystrój kościoła i specjalna oprawa Mszy Świętej. Po zakończeniu uroczystości Dawidek świętował swoje pierwsze spotkanie z Jezusem Eucharystycznym w gronie rodziny, zaś dla Moniki była to okazja, aby podzielić się swoją radością z całą swoją grupą.