Ośrodek dla Niepełnosprawnych "Najświętsze Serce Jezusa" wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Rudzie Śląskiej zorganizował niecodzienną sztafetę pływacką. Jej niezwykłość polegała na tym, że została ona ofiarowana jako wotum wdzięczności za życie i pontyfikat niezwykłego Polaka, błogosławionego papieża - Jana Pawła II w przededniu jego kanonizacji. Sztafeta odbyła się 26 kwietnia na basenie krytym w Rudzie Śląskiej przy ul. Chryzantem. Już od godziny 12.00 wszyscy chętni, którzy chcieli włączyć się w tę inicjatywę, mogli wejść do wody i pokonać dowolną liczbę długości basenu dla uczczenia kanonizacji Jana Pawła II. Władze samorządowe reprezentowała obecna na basenie pani wiceprezydent Rudy Śląskiej - Anna Krzysteczko. Wśród tych, którzy nie szczędzili swych sił nie zabrakło również ks. Tomasza Nowaka - zastępcy dyrektora naszej archidiecezjalnej Caritas. Swoją obecnością, dobrym słowem, ale przede wszystkim sportową postawą dowartościował on wysiłki organizatorów.

A trzeba przyznać, że wielu naszych pracowników włączyło się w organizację sztafety, co na szczęście nie przeszkodziło im pływać, podobnie jak i członkom ich rodzin, którzy dokładali do wspólnego wyniku swoje przepłynięte kilometry. Pięciu naszych mieszkańców również zaznaczyło swój udział w rudzkiej sztafecie. Daniel, Adam, Sebastian, Rafał i Mateusz w pełni zasłużenie przywieźli z Rudy okolicznościowe certyfikaty, jakimi organizatorzy honorowali wszystkich, którzy włączyli sie w to szlachetne dzieło.  „Każdy rodzaj sportu niesie z sobą bogaty skarbiec wartości, które zawsze trzeba sobie uświadamiać, aby móc je urzeczywistniać. Ćwiczenie uwagi, wychowywanie woli, wytrwałość, odpowiedzialność, znoszenie trudów i niewygód, duch wyrzeczenia i solidarności, wierność obowiązkom — to wszystko należy do cnót sportowych” — mówił Ojciec Święty na spotkaniu w Elblągu w 1999 roku. Cieszymy się, że mogliśmy z tak znamienitej okazji rozwijać u siebie te cnoty i umożliwić rozwijanie ich innym. O godzinie 21.37, kiedy to nasza sztafeta dobiegła końca okazało się, że wspoólnie pokonaliśmy 214 kilometrów. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w to niezwykłe przedsięwzięcie i odpowiedzieli na nasz apel. Błogosławiony, prawie święty w tym momencie, Janie Pawle II módl sie za nimi wszystkimi. Módl się za nami.