Aktualności i Kronika

zajawka paciorki cdW ubiegłym roku, w związku z obchodami setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wspólnie z naszymi wychowankami podjęliśmy wiele inicjatyw, poprzez które włączyliśmy się we wspomniane obchody. Wśród nich znalazł się przygotowany przez naszych pracowników i wychowanków spektakl zatytułowany „Paciorki Niepodległości”. Składa się on ze scen nawiązujących do ważnych wydarzeń z okresu ostatnich stu lat naszej historii, ukazanych na tle rodziny, w której, z pokolenia na pokolenie, przekazywany jest różaniec, traktowany jako symbol największych wartości. Pomysł i scenariusz spodobał się w Caritas Polska, która zakwalifikowała go do programu „100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski” i sfinansowała wydanie wspomnianego spektaklu na płycie DVD. Przygotowany materiał w postaci płyty „matki”, zawierającej przedstawienie oraz prezentację ukazującą nasze poczynania w minionym roku, trafił do tłoczni, a tam powielono go i zapakowano w piękną okładkę, również zaprojektowaną w naszym Ośrodku.

Cieszymy się, że wielomiesięczny wysiłek wielu osób związanych z projektem został w ten sposób uhonorowany i doceniony. Jest to dla nas nie tylko możliwość propagowania zawartych na krążku DVD treści, ale i sposób na ukazywanie społeczeństwu potencjału i talentów drzemiących w osobach z intelektualną niepełnosprawnością. Planujemy obdarować nią osoby ze środowisk na stałe współpracujących z Ośrodkiem oraz przekazać redakcjom lokalnych, parafialnych gazet, które dołożą ją jako bezpłatny dodatek do najbliższego numeru. Trafi  również do zasobów multimedialnych wszystkich filii Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rudzie Śląskiej oraz do zaprzyjaźnionych z Ośrodkiem placówek oświatowych. Z całą pewnością jednak, największą radość z płyty będą mieli sami występujący w spektaklu aktorzy, oraz ci, którzy zostaną osobiście przez nich obdarowani.
Cieszymy się bardzo, że dzięki życzliwości i wrażliwości ludzi z Caritas Polska, oraz zaangażowaniu naszych pracowników i młodzieży, udało nam się tak… owocnie uczcić ten niezwykły i wspaniały jubileusz.